Współczesne produkty żywnościowe często dostarczają zbyt dużo soli i cukrów prostych. Na największe ryzyko nadmiernego spożycia chlorku sodu są narażone osoby korzystające z wysokoprzetworzonych produktów, w tym fast foodów (pizza, hamburgery, kebaby, hot-dogi, frytki itd.). Podsumowanie Warto pamiętać, iż od niedoboru sodu… można umrzeć, [...]
[...] ± 4,0% tkanki tłuszczowej W efekcie panie straciły 7,5 kg tłuszczu w 4 miesiące. Średnio 1.875 kg miesięcznie. Dodać należy, iż każda zastosowana metoda pomiaru dała inne wyniki. Pomiar metodą fałd dał inny wynik, spadek z 25.2 ± 3.0 do 18.3 ± 2,7%. Restrykcje dietetyczne pociągnęły za sobą poważne skutki hormonalne: hormony tarczycy: poziomy [...]
Insulinopodobny czynnik wzrostu 1 (IGF-1) jest efektorem dla hormonu wzrostu, jednego z podstawowych związków o działaniu anabolicznym w ustroju człowieka. Za wielką trójkę uznaje się: insulinę, hormon wzrostu (=> IGF-1), testosteron (wskutek przemian powstają z niego => dihydrotestosteron; estradiol). Ogólnie sprawa nie jest taka prosta, [...]
Kiedyś utożsamiano tkankę tłuszczową ze statusem życiowym, osoby „chude” były uważane za zmizerowane, mające problemy ze zdrowiem, źle się odżywiające lub z innych względów za wyniszczone. Podobnie kiedyś opalona skóra była uznawana za przejaw plebejskiego pochodzenia (parania się pracą fizyczną np. na roli), dlatego w cenie było posiadanie [...]
[...] węglowodanów, szczególnie cukru stołowego (białego, brązowego), miodu czy słodyczy (sięgałbym raczej po węglowodany złożone). Bardzo obiecujące są w tym kontekście wyniki diet o niskiej lub ekstremalnie niskiej zawartości węglowodanów (np. VLCKD). Referencje: I. DOSTÁLOVÁ, M. HALUZÍK The Role of Ghrelin in the Regulation of Food Intake [...]
[...] swoje zdrowie. Na rynku, dostępnych jest bardzo dużo rodzajów "białka", więc dla większości jest to pewnie nie lada wyzwanie, by stwierdzić, które z nich zapewnią optymalne wyniki. Aby trochę ułatwić rozeznanie w świecie odżywek białkowych, zebraliśmy podstawowe informacje na ich temat. Podsumowanie Odżywki białkowe to bardzo wygodna forma na [...]
Nie jestem przeciwnikiem treningu aerobowego, sądzę, że jest istotny dla codziennego funkcjonowania, długowieczności, profilaktyki chorób cywilizacyjnych, właściwej pracy płuc, mięśni i układu sercowo-naczyniowego. Jednak warto czasem sięgnąć po inne metody treningowe, które zupełnie inaczej oddziałują na stężenie hormonów, mięśnie, stężenie [...]
Fenugreek – kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum) może wywierać wpływ na stężenie testosteronu. Jak duży? Większość badań dotyczących oddziaływania kozieradki na człowieka jest sponsorowana. Jednak zmiany, które odnotowano w eksperymentach, wcale nie muszą być manipulacją. Testosteron całkowity i wolny rosły bowiem nadal znajdując się w [...]
[...] siłowo, a dopiero później na bieżni. Nie wiem, jak to wytłumaczyć? Przetrenowaniem? Brakiem jedzenia, ograniczeniem snu? Teoretycznie nic takiego nie miało miejsca. Tak samo wyniki zakłamuje nienaturalnie niskie stężenie kortyzolu w grupie, w której najpierw trenowano wytrzymałościowo, a dopiero później siłowo. Na końcu treningu w opisanej [...]
Drzemka to słowo, które u jednych wywołuje błogi uśmiech, a u innych — zupełnie odwrotnie — lekkie nerwy. Dla tych pierwszych jest to ulubiona forma relaksu, a dla drugich, najczęściej osób walczących z brakiem snu lub rodziców małych dzieci, drzemka może kojarzyć się z wyzwaniem. Kiedy maluch zasypia o 18:00, możesz być pewny, że nie pójdzie spać [...]
[...] w badaniach na ludziach okazało się, iż w niektórych badaniach SARMY potrafią być równie szkodliwe dla wątroby, jak 100 mg metanabolu dziennie (przynajmniej na to wskazują wyniki enzymów wątrobowych). Istnieje możliwość, iż SARM będą niewłaściwie stosowane jako stymulatory wzrostu w produkcji mięsa. Naukowcy opracowali już metodę pozwalającą na [...]
Czy zauważyłeś, jak niektórzy ludzie postrzegają swój wiek? Jedna osoba w wieku osiemdziesięciu lat może być żwawa, sprawna i funkcjonalna, podczas gdy inna może mieć trudności z wykonywaniem codziennych czynności. Ponieważ ludzie starzeją się w różnym tempie, w ostatnich latach na popularności zyskała koncepcja wieku biologicznego, podważając [...]
Nadciśnienie tętnicze co roku zabija na świecie 7,6 mln ludzi. Dzieje się tak poprzez rozmaite mechanizmy, przede wszystkim utrzymywanie nadciśnienia tętniczego ma wpływ na pojawienie się chorób nerek, mózgu i serca. Na początku omówię, skąd się bierze nadciśnienie, a później zastanowimy się, czy spożycie cukru może mieć wpływ na występowanie [...]
Od wielu lat przestrzegam, iż mleko zawiera szereg hormonów, ale to wcale nie powinno być problemem. W mleku można znaleźć m.in.: prolaktynę, IGF-1, czynniki z rodziny PGE, kortykosteroidy, 5-alfa-steroidy, testosteron, progesteron, estrogeny. Teoretycznie wszystkie związki hormonalne dostarczane drogą pokarmową są utylizowane w wątrobie, co się w [...]
W tradycyjnej medycynie perskiej liście i owoce Vitex agnus-castus były stosowane jako środek aromatyzujący i przyprawa oraz jako zamiennik pieprzu. Owoce były zalecane jako środek hormonalny łagodzący miesiączkę oraz przeciwpadaczkowy, wiatropędny, energetyzujący, uspokajający, środek przeciwdrgawkowy i stosowany w leczeniu zaburzeń trawiennych. [...]
Wiemy, iż stężenie testosteronu może odcisnąć swoje androgenowe piętno na twarzy. Dłuższe bycie na ponadfizjologicznych dawkach testosteronu może mieć wpływ na zagęszczenie zarostu w niektórych rejonach (np. brzuch, plecy, twarz), a łysienie w innych (np. androgenowy wzór łysienia dotyczący głowy, powiązany prawdopodobnie z DHT). Wyniki badania [...]
Hasła motywacyjne — kto z nas ich nie zna? Motywują i inspirują wielu z nas do intensywniejszego działania i nieodpuszczania w kryzysowych momentach. Czasami stają się nawet mantrami, które powtarzamy w głowach, aby kontynuować trudny trening. Niektóre hasła można określić mianem dobrych, podczas gdy inne są wręcz błędne i szkodliwe! Podsumowanie [...]
W 2018 r. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem sklasyfikowała czerwone mięso w grupie 2A. Są to substancje (np. alfa chlorowane tolueny, akrylamid, iperyt azotowy, DDT, czyli słynny pestycyd chloroorganiczny, który każdy do dzisiaj ma w ustroju), produkty żywnościowe (np. mięso), procesy (np. picie napojów o temperaturze powyżej 65 st. C). [...]
Depresja jest powszechną i poważną chorobą psychiczną, która dotyka wielu ludzi na całym świecie. Czynniki genetyczne, stres, brak aktywności fizycznej oraz nieprawidłowa dieta mogą przyczyniać się do występowania depresji. W ostatnich latach pojawiło się wiele badań sugerujących, że regularna aktywność fizyczna, w tym ćwiczenia na siłowni, mogą [...]
[...] najczęściej korzystają oni z aminokwasów rozgałęzionych. Jest to jedna z metod, która ma na celu wspomóc wysiłek osób trenujących, co przekłada się bezpośrednio na uzyskane wyniki. Ciężki wysiłek siłowy powoduje, że nasz organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia w postaci szybkich form aminokwasów. Tego typu działanie właśnie wykazuje BCAA, czyli [...]